This project is read-only.

Blog-oknál a tag-ek adminisztrációja szuper lassú

Topics: Administration, Core, Magyar (Hungarian)
Oct 3, 2014 at 10:48 AM
Sziasztok!

1.7.2-es Orchardnál az vajon mitől lehet, hogy ha blog posztoknál veszek fel 1 - 1 új tag-et, akkor szépen rendben lementi a rendszer, a tag-ek admin képernyőjén meg is jelenik az új tag.
Viszont a blog-nál (admin, blogposzt edit-nél pontosabban) rögtön visszanézve perceken keresztül olyan, mintha semmi nem változott volna, és csak több perc után jelenik meg egyszercsak az újonnan hozzáadott tag. Sőt előfordul, hogy percekre maga a tag felviteli rész is teljesen eltűnik a blogposztok admin képernyőjéről.

Miközben se a webszerveren, se az adatbázisán nincs semennyi terhelés, az egész gép 0% közeli terheléssel jár.

Ez kb. 1-2 hete van így, számomra megmagyarázhatatlan.
Oct 3, 2014 at 3:22 PM
Nem lehet megmondani így, hogy ez mitől lehet, de esetleg nézz bele a logokba, hátha van valami gyanús. Ez mindenesetre nem normális. Lehet a Syscache zavar be, ha be van kapcsolva, akkor próbáld ki, hogy mi történik, amikor kikapcsolod.

Érdemes lenne az 1.8.1-re való frissítésen is elgondolkoznod: az a verzió többek között sokkal gyorsabb is, bár a tagek korábban is normálisan működtek.

Ha blogot írsz akkor egyébként nézd meg a DotNestet is: egy blog kedvéért nem érdemes a saját hostolással foglalkozni.
Oct 3, 2014 at 9:20 PM
Köszi, akkor jól gondoltam, hogy ez nem normális működés. Közben profiloztam is az SQL hívásokat, és azt látom, hogy a tag-ek a blogposzt mentésekor kapásból módosításra kerülnek a db-ben. Ennek ellenére, a poszt edit felületén meg csak X perc múlva jelenik meg.

Mi az a syscache, és hol lehet kikapcsolni? Simán lehet, hogy ez okozza a problémát.

Az 1.8.1-re való átállást megfontolom, elméletileg mi baj történhetne?

Az Orchard-ot nem csak blogolásra használom, én ASP.NET fejlesztő vagyok, és a cég portálja fut rajta. Az operátorok jelezték, hogy egyszercsak elkezdte nem lementeni a blog tag-ek változását (valójában lementi, csak X perccel később jelennek meg a változások).
Oct 3, 2014 at 9:28 PM
Hmm, akkor itt tényleg valami caching lesz a ludas.

A Syscache egy modul, alapból be van kapcsolva ha jól emlékszem. Elvileg az esetek nagy részében nincs vele probléma, de mivel NHibernate 2nd level cache, ezért beragadhat.

Az 1.8.x-re való átállás elég nagy lépés. Baj nagyon nem lehet, viszont számíts rá, hogy az összes modult pl. át kell állítani .NET 4.5+-ra. De minden tudnivaló le van írva a release notes-ban.

Egyébként ha gondolod dumáljunk kicsit, kíváncsi vagyok, magyar vállalatok hogyan használják az Orchardot: zoltan.lehoczky kukac lombiq.com.
Oct 6, 2014 at 2:26 PM
Szia!

Jelentem a Syscache kikapcsolása megjavította a blog tag-ek lassan jelennek meg az aditorban problémát.
Lehet, hogy találtam egy bug-ot? Mondjuk nem tudnám reprodukálni, hogy ez mikor, mitől jött vajon elő. Az biztos, hogy ha bekapcsolom, kapásból elkezd furán lassan működni a blog tag megjelenítés a blog admin oldalon.
Ha pedig kikapcsolom, akkor kapásból megjavul, és rögtön látszódnak a tag módosítások az admin oldalon.
Oct 6, 2014 at 2:59 PM
Akkor szuper! Ez a Syscache (ami egy külső projekt) hibája lesz valószínűleg. Hasonló instabilitások előfordulnak, dolgozunk egy jobb rendszeren.

Egyébként ilyet okozhat az is, ha több szerver node-on fut az oldal.

Add hozzá a topicot a magyar kategóriához légyszi :-).
Oct 6, 2014 at 3:13 PM
Ok, részemről akkor a megoldás egyelőre az lesz, hogy kikapcsolom ezt a modult. Az oldal egy szál, de direkt ide dedikált szerveren, dedikált adatbázissal fut. ahogy néztem a syscache kikapcsolásától nem lesz lassabb az oldal, legalábbis a sima cache be van kapcsolava, és őrült nagy látogatószámunk nincs rajta.